De favoriete leerkracht van Bill Gates (die hij nooit had): Richard Feynman

Richard Feynman was een nobelprijswinnaar die naast baanbrekend werk in zijn vakdomein ook veel tijd en energie stak in het populariseren van wetenschap. In deze video brengt Gates een tribuut aan de man.

Er zijn twee dingen die deze man letterlijk ‘uitzonderlijk’ maken. Eerst en vooral is er geen correlatie tussen meer expertise en betere lesgever. Je hebt om verschillende redenen genoeg vakkennis nodig als leerkracht (zelfvertrouwen, weten waarover je spreekt, geloofwaardigheid,…) maar zoals Daniel Muijs zaterdag op ResearchED nog zei: er is geen lineair verband, de grootste expert is niet de beste lesgever. Meer nog: door de vloek die kennis kan zijn, kunnen zeer grote experts zich net vaak moeilijker inleven in het niveau van de beginneling waardoor ze in feite minder goede leerkrachten zijn.

Ten tweede: populariseren van wetenschap wordt vaak niet beloond in het carrière-model die aan verschillende universiteiten gebruikt wordt.

Toch merk ik een positieve evolutie waarbij zowel aan het eerste als het tweede punt gewerkt wordt. Er is met Ionica Smeets bijvoorbeeld zelfs een leerstoel rond wetenschapscommunicatie in Nederland.

Een gedachte over “De favoriete leerkracht van Bill Gates (die hij nooit had): Richard Feynman

  1. Pingback: De favoriete leerkracht van Bill Gates (die hij...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.