Juiste licht doet klas plots beter studeren (of kalmer worden)

Philips experimenteert onder andere in Turnhout met het effect van de kleur van de verlichting in de klas op het gedrag en leereffect van de leerlingen:

“Schoolvision heet het nieuwe lichtsysteem dat Philips uittest. In essentie bestaat het uit TL-lampen met warm licht, en lampen met koud licht. Door die twee te doseren en met de lichtsterkte te spelen, wordt in de klas de juiste sfeer gecreëerd.

‘Als de leerlingen een toets hebben, moet je ervoor zorgen dat ze zich meer concentreren, terwijl je hen voor een debat net moet activeren. Als ze overactief zijn, moet je ze dan weer tot rust brengen’, zegt Dirk Pauwels, de verantwoordelijke van het project bij Philips Lighting. De leraar kan zelfs tijdens de les op een eenvoudige manier van de ene sfeer op de andere overschakelen, bijvoorbeeld door de leerlingen eerst geconcentreerd te laten luisteren, en ze dan te ‘activeren’ voor een debat.”

En heeft het effect?

“Philips liet het systeem ook onderzoeken door de universiteit van Hamburg. Conclusie: hyperactief gedrag nam af met 76 procent na 7,5 minuten in de ruststand. De leessnelheid steeg met 35 procent, terwijl het aantal leesfouten met bijna 45 procent daalde. Ook een Nederlands onderzoek toont positieve resultaten zegt Dirk Pauwels.” (bron Nieuwsblad)

Een filmpje toont de ervaringen in Nederland:

En ervaringen in Duitsland:

Een gedachte over “Juiste licht doet klas plots beter studeren (of kalmer worden)

  1. Pingback: Tweets that mention Juiste licht doet klas plots beter studeren (of kalmer worden) « Is het nu generatie X, Y of Einstein? -- Topsy.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.