OESO-rapport stelt: Geef leerkrachten meer status, loon en autonomie!

14 03 2012

Er dreigt wereldwijd een tekort aan leerkrachten, de OESO pleit voor een nieuwe aanpak om leerkrachten de recruteren. Werken in het onderwijs moet aantrekkelijker worden voor de slimste studenten stelt een nieuw rapport van de OESO, daarom moeten leerkrachten meer status, een hoger loon en meer autonomie krijgen.

Het rapport beschrijft de kwaliteit van de leerkrachten als de sleutel tot het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs. De meest succesvolle onderwijssystemen, zoals Finland en Singapore, zoeken de lesgevers vooral bij de best presterende studenten.

Het onderzoek wordt voorgesteld op een internationale conferentie over het beroep van leerkracht in New York. In het rapport argumenteert Mr Schleicher dat als onderwijssystemen competitief willen zijn, ze het juiste personeel moeten recruteren en passend belonen.

Een moderne economie heeft leerkrachten nodig die “high-level knowledge workers” zijn, kenniswerkers, die het leren van kinderen in een digitaal tijdperk moeten kunnen ondersteunen. In een wereld waarin informatie slechts een zoekopdracht op Google verwijderd is, is er nood aan een meer flexibele type leerkracht. Het probleem is dat dergelijke profielen vaak niet meer in het onderwijs willen werken volgens Schleicher:

“But people who see themselves as knowledge workers are not attracted by schools organised like an assembly line, with teachers working as interchangeable widgets in a bureaucratic command-and-control environment.”

Het rapport stelt dat leerkrachten in de geïndustrialiseerde wereld niet de verloning krijgen die overeenkomt met hun belang. Naast een goed loon is het vooral belangrijk dat er progressie bestaat in hun loopbaan en de constant training. Het rapport waarschuwt ook dat als er een tekort ontstaat aan kwaliteitsvolle leerkrachten in wiskunde en wetenschappen, dit de kwaliteit van het onderwijs kan schaden.


Acties

Information

2 responses

15 03 2012
janien

Reblogged this on The Sausage Machine.

20 03 2012
TALIS-rapport: OESO-onderzoek naar waarom leerkrachten het onderwijs verlaten « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

[…] Via @jonatanacademie kreeg ik te horen dat er een boeiend nieuw rapport van de OESO is over waarom jonge leerkrachten de job verlaten. Na wat zoeken heb ik dit nieuwe rapport ‘The Experience of New Teachers – Results from TALIS 2008′ gevonden. TALIS staat voor Teaching and Learning International Survey. Het is volgens de OESO het eerste en enige rapport van deze grootte over de omstandigheden van lesgeven en onderwijs. Je kan het rapport niet los zien van het rapport dat we vorige week al vermeldden over het aantrekken van nieuwe leerkrachten. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 7.338 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: