De klas als hotspot of als coldspot?

1 02 2012

Je ziet hier vaak voorbeelden passeren waarbij technologie in de klas gebruikt wordt. Ik durf zelfs het gebruik van sms in de klas aan te raden en ik erger me meestal als ik op een conferentie of in een school zit waar ik nauwelijks of geen ontvangst of internet heb.

Maar is het wel een goed idee dat elke klas een hotspot is? Volgens Alexander Nemerov, professor kunstgeschiedenis in Yale, absoluut niet. Hij zocht en vond namelijk een echte coldspot voor zijn lessen (check ook hier). In het lokaal waar zijn lessen doorgaan kunnen studenten niet afgeleid worden omdat ze snel iets opzoeken op Facebook, want er is geen internet. SMS-jes? Vergeet het, want ook geen gsm-ontvangst. Hij stelt dat zijn studenten nu beter opletten.

Zelf denk ik dat beide nodig zijn, momenten in lessen waar je je moet kunnen focussen op wat er op dat moment gebeurt. Je vindt het aan tafel ook wellicht niet leuk als je gesprekspartner zit te sms-en of te twitteren. Maar in andere lessen geeft dit net allemaal een meerwaarde. Wat denken jullie?


Acties

Information

2 responses

24 02 2012
Een ‘ijsjeskar’ om je telefoon te bewaren tijdens de lessen « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

[…] moet bekennen dat ik het een gek idee vind, maar voor wie pleit voor een coldspot op school, een ei van Columbus. Deel dit:FacebookTwitterE-mailLinkedInStumbleUponDiggRedditPrintVind ik […]

25 04 2013
Laptops in de les zorgen voor afleiding… ook van de leerlingen naast de gebruiker | X, Y of Einstein?

[…] Opgelet: deze studie geeft niet aan dat laptops (of tablets) op school niet thuishoren, het gaat vooral over het element van verschillende dingen tegelijk doen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de vraag hoe je lessen zo interactief en boeiend kan maken, dat het surfen naar niet gerelateerde websites niet in de student opkomt. Zelf denk ik ook dat het ook vooral een opstapje is naar wanneer wel en wanneer niet technologie in de klas. Misschien was dat idee van af en toe een coldspot nog niet zo slecht? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 7.352 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: